Mazurek wykonany zgodnie ze staropolską recepturą „Mazurki (druga poł. XVIII w.)” przez Panie z KGW Wola Żulińska będzie reprezentował naszą gminę w wielkanocnym konkursie pn. „Słodki mazurek” skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich z województwa lubelskiego. Celem Konkursu jest kultywowanie polskiego dziedzictwa kulturowego związanego z wypiekaniem mazurków wielkanocnych, dbałość o poczucie tożsamości kulturowej, a także pielęgnowanie szacunku dla tradycji związanej ze świętem Wielkiej Nocy.
Przepis, w oparciu o który wykonano mazurek:
„Mąki garniec jeden, jaj 40 (samych żółtków), masła sklarowanego pół kwarty, drożdży kwaterkę, cukru funt cały, cenamonu, anyżku, soli dla smaku. Takiem zaś sposobem ciasto robić się powinno: wsyp mąkę na niecki, wlej w nią mleko dobrze ciepłe, żółtka ubite, drożdże, masło, bij to wszystko, póki od rąk odstawać nie będzie, wsyp cukier, ubij pianę z tychże pozostałych białków, włóż razem i ubij dobrze, daj czas, aby wyrosło, a gdy wyrośnie, wyłóż na stolnicę, wyrób rękami i dopiero na papiery (grubości jak tylko można najmniej, aby miały wielkość arkusza papieru). Miej masę z migdałów gorzkich i słodkich, cykatę siekaną, waniliją tłuczoną, to wszystko razem zmieszawszy, smaruj mazurki na grubość, jak się podoba (bo tym nigdy nie przesadzi). Cytrynowej skóreczki usiekanej w to razem włóż, podziubaj nożem, aby się nie wzdęło i w piec jak najmniej palony wsadzaj, a gdy z pieca wyjdą, cukruj, wysypuj maczkiem podług własnego gustu i konfiturami wysadzaj. Lukier robi się tym sposobem: weź cukru przez muślin przesianego, białków kilka, ubij to dobrze, cytryny wciśnij, wysadziwszy ciasto, gdy troszkę ostygnie, smaruj i trzymaj jeszcze trochę w piecu, tylko wolnem”.